SHAKLEE bantu Ibu Hamil Lincah dan Cergas..


MENGANDUNG adalah saat yang diimpikan oleh semua yang wanita bergelar isteri kan...? Sepanjang mengandungkan permata hati selama 9 bulan di alam rahim, apa sahaja yang ibu makan dan minum akan menjadi sumber nutrien utama bagi bayi. 
.
Pemakanan ibu sangatlah berkait rapat dengan kesihatan bayi. Sebab itulah ibu-ibu yang mengandung ni disarankan oleh doktor untuk mempelbagaikan pemakanan bagi memenuhi semua keperluan nutrisi ibu dan bayi.
Semua vitamin dan zat penting sebenarnye ibu mengandung boleh dapatkan daripada diet harian tapi sebagai wanita yang pernah mengandung, saya sendiri pun tak nafikan pengambilan makanan sepanjang tempoh mengandung ade kalanye tak lengkap dan kurang sempurna..
.
Realitinya, memanglah sukar untuk mendapatkan diet yang seimbang..

Saranan Dr. Hj Zubaidi Ahmad berkaitan pengambilan supplemen bagi ibu mengandung.

Kerana itulah ibu mengandung perlu mendapatkan supplemen tambahan bagi mengisi ruang-ruang kosong dalam diet ibu agar kesihatan ibu dan perkembangan bayi tidak terjejas sehinggalah selamat melahirkan.
.
Multi-vitamin dan supplemen untuk ibu hamil perlulah mengandungi pelbagai vitamin, mineral, asid folik, zat besi, kalsium dan DHA. Ramai ibu mengandung mencari alternatif dengan mengambil supplemen semasa mengandung bagi menguatkan rahim dan membantu kekuatan fizikal.
 .
Kajian menunjukkan kekurangan nutrisi semasa hamil boleh meningkatkan risiko untuk bayi lahir kurang matang atau kurang berat, bayi lahir cacat, masalah pernafasan semasa lahir atau masalah perkembangan dan tumbesaran.
.
Kekurangan nutrisi bagi ibu turut  meningkatkan risiko untuk alahan (‘morning sickness’), sembelit, lemah badan, pedih ulu hati, kekejangan otot, anemia, ‘pre-eclampsia’, susah bersalin dan berisiko besar untuk bersalin melalui ‘Caeserean’.
Kerana itu, jangan ambik mudah ye.. Risiko tu bukan hanya pada ibu, malah jugak pada bayi. Sian baby kan... Sebab tulah, kalo kite ke klinik untuk buat monthly check-up, bile mane tahap kesihatan ibu kurang memuaskan, doktor dan nurse boleh pot pet pot pet kat kite..bukan saje2 diorang nak perabih air liur bising2 dekat kite, tapi sebab depa tu concern..hihihi
 .
Jika anda memilih untuk mengambil multivitamin dan suplemen mineral harian semasa hamil, pastikan ia mengandungi vitamin-vitamin yang penting kepada kehamilan. Shaklee menyediakan set supplemen lengkap khas untuk ibu mengandung.
.
Saya memang dari awal kehamilan sampailah sekarang menyusukan anak pun, memang tak tinggal vitamin Shaklee ni..wajib hari-hari ambik.. Saya perlu sihat untuk diri sendiri, anak dan keluarga. 
.
Dari pengalaman saya pengambilan Set Vitamin Ibu Mengandung Shaklee membuatkan saya rase lebih bertenaga, tiada alahan, bacaan HB yang merosot kembali cantik..badan rase segar dan emosi lebih ceria.. Bila rekemen pada sahabat2 yang mengandung pun, mereka akui perkara yang sama..
.
Selain tu, melihatkan rekod kesihatan saya yang baik, nurse di KKIA sarankan saya teruskan pengambilan Shaklee kerana mereka sendiri pun amalkan Shaklee dan mereka maklum yang Shaklee sememangnya banyak membantu meningkatkan tahap kesihatan ibu mengandung.. Alhamdulillah.
Set vitamin mengandung Shaklee menyarankan pengambilan beberapa supplemen penting bagi kesihatan ibu mengandung dan perkembangan fetus. Antaranya ialah:
TRIMESTER 1, 2 & 3
 ENERGIZING SOY PROTEIN
  • Membantu perkembangan fetus (kulit, kuku, otot, organ bayi dan lain2 terdiri daripada protein)
  • Memastikan kesihatan ibu di tahap optimum.
  • Memberikan tenaga kepada ibu terutamanya bagi yang mengalami morning sickness.
  • Mengawal paras kolestrol & menyokong kesihatan jantung
  • Indeks glisemik yang rendah membantu mengawal paras gula dalam darah terutamanya bagi ibu hamil yang mempunyai diabetes.
  • Memberikan rasa kenyang dan mengelakkan masalah pedih ulu hati di kalangan ibu hamil
  • Kulit bayi yang bakal dilahirkan nanti kelihatan cantik, halus, gebu tanpa masalah kulit.
  • Meningkatkan kesihatan sistem imun ibu mengandung yang menurun akibat perubahan hormon semasa hamil.
VITA-LEA IRON FORMULA
  • Multivitamin yang lengkap dengan 30 nutrisi harian yang diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Mengekalkan serta menstabilkan paras bacaan paras hemoglobin ibu yang membawa oksigen kepada bayi pada tahap yang normal.
  • Memberi tenaga dan menambahkan selera makan terutamanya kepada ibu yang alahan.
  • Membekalkan zat besi yang penting untuk pembentukan sel darah merah dan mencegah anemia.
  • Mengurangkan risiko kelahiran pra-matang bagi ibu mengandung.
OSTEMATRIX
  • Ibu yang mengandung memerlukan kalsium sebanyak 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya dan vitamin D pula bagi merangsang penyerapan kalsium. (Bagi anda yang tak minum susu, pengambilan Ostematrix adalah pilihan terbaik!)
  • Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.
  • Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.
  • Kekurangan kalsium akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu.
  • Kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
  • Mengurangkan risiko osteoporosis.
  • Membantu mencegah sakit pinggang, kejang otot, lenguh-lenguh, kebas kaki/tangan.
  • Membantu mengelakkan sembelit.

B-COMPLEX
  • Vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B termasuk ASID FOLIK.
  • Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'Spina Bifida'.
  • Mencegah anemia dan penting untuk proses pembaikan sel darah merah
  • Memelihara sistem saraf dari tekanan dan menguatkan antibodi
  • Membantu menenangkan ibu dan menstabilkan hormon.
SUSTAINED RELEASE VITA-C
  • Meningkatkan kadar serapan zat besi dalam tubuh ibu mengandung untuk pembentukan hemoglobin darah
  • Menguatkan sistem imunisasi ibu agar sentiasa sihat sepanjang tempoh kehamilan.
TRIMESTER 2 & 3
OMEGA GUARD
  • Sesuai utk mereka yg ada kencing manis ketika hamil kerana Omega Guard dapat membantu menstabilkan gula dalam darah.
  • Membantu mengawal tekanan darah.
  • Mengawal dari kenaikan berat badan yg mendadak.
  • Melembapkan kulit kerana ada sesetengah wanita yg mengalami kekeringan kulit sepanjang kehamilan.
  • Mengurangkan allergik pada bayi, pengambilan Omega Guard turut dapat mengurangkan asma atau ekzema sekiranya sejarah keluarga atau anak2 terdahulu .
  • Mengurangkan risiko bagi kehamilan pramatang.

Antara testimonial ibu-ibu mengandung yang telah berpuas hati setelah mengamalkan Set ibu mengandung Shaklee:





Set Ibu Mengandung Shaklee sangat berkesan dalam membantu ibu hamil untuk kekal cergas. Dengan Set lengkap mengandungi asid folic, zat besi, kalsium, dan DHA ibu hamil bukan saja dapat menjalani kehamilan dengan gembira malah anak dalam kandungan juga membesar sihat dan bijak.
Pesan saya, pengambilan nutrisi lengkap semasa hamil janganlah dipandang ringan. Sekiranya pemakanan seharian anda tidak mampu membekalkan anda dan bayi dengan nutrisi yang lengkap, usahakanlah dengan pengambilan supplement tambahan
.
Sekiranya anda berkemampuan, tidak salah untuk anda melabur bagi mendapatkan supplemen yang baik demi kesihatan anda dan bayi yang anda kandung. Jangan lupa pastikan supplement yang anda ambil itu dihasilkan dari 100% semulajadi dan tidak menggunakan bahan pengawet agar anda dan bayi mendapat nutrisi yang terbaik.
.
Pilihan ditangan anda!
-------------------------------------------------------------------------------------------
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
---------------------------------------------------------------------------------------------- 

Sekiranya anda ingin mencuba dan perlukan khidmat rundingan, hubungi Nad ye.. 

Wan Nadiah | Shaklee ID:1113553 

013.9213.938 

w_nads@yahoo.com 

COD sekitar Kuala Terengganu 

Penghantaran ke seluruh Malaysia

--------------------------------------------------------------------------------------- 

PENJIMATAN HEBAT DENGAN MENDAFTARKAN SEBAGAI AHLI SHAKLEE 

<<HUBUNGI NAD UNTUK KONSULTASI MENGIKUT KEPERLUAN ANDA >>

>>>>SERVICE 24 HOURS, 7 HARI SEMINGGU <<<<

Herbal Blend Shaklee ~ Kini Kembali..!

Hot Stuff!
Super Hot Stuff!


Tak lain tak bukan..Herbal Blend Shaklee laaa..
Mesti korang pikir kan..hebat nawww ke?
Mestilah hebatttttt..kalau tak hebat takkan sampai customers berebut nak beli..
Dan tak pulak jadi macam niiiiii selalu dekat branch Shaklee kannn....


Dan dah banyak kali sangat dah sebenornye Herbal Blend ni habis stok..mane tak cepat habis, Shaklee announced je Herbal Blend dah restock, masing-masing terus borong banyok-banyok..hihihihi

Ok cakap banyak pun tak gune, meh nak bagitaw ape keistimewaan Herbal Blend ni..

Herbal Blend adalah krim multi-purpose yang mane krim ni menggunakan bahan semulajadi dan BEBAS PARABEN dan tidaklah sesekali same dengan krim yang berada di pasaran yang mane kebanyakan adalah NON-FREE PARABEN dan mengandungi STEROID. Nak tahu bahaye steroid?..baca sini ye..

Krim dipasaran tu memangla krim untuk kulit tetapi yang tak bestnye mengandungi bahan kimia.. Pastu kalo tak sesuai dengan kulit boleh menyebabkan kerengsaan.. Lebih parah lagi penggunaan jangka panjang mungkin boleh mendedahkan kita kepada kanser.

Ok, kalau nak tahu Herbal Blend Multipurpose Cream Shaklee ni telah pun diuji secara klinikal untuk melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki. Bile dah sapu tu rase dingin, bermentol dan yang paling BEST tidak berminyak.

Herbal Blend dibuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuklah:

Sage => Merawat masalah jangkitan kulit dan gigitan serangga.
Yarrow => Menyembuhkan luka, selsema serta demam
Rosemary => Ekstrak Rosemary membantu mengelakkan gigitan serangga
Horse chestnut seed => Merawat alergi pada kulit serta ekzema

KHASIAT HERBAL BLEND


1. Merawat ekzema dan gatal-gatal digigit serangga

2. Melembutkan tumit dan merawat tumit pecah

3. Ubat luka / lecur - Boleh guna untuk gantikan minyak gamat. Terhiris pisau? Kena cakar kucing? Terkena minyak panas? Semua pun boleh sapu Herbal Blend.. InsyaAllah luka cepat sembuh..

4. Luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu - Bagi ibu yang sedang menyusukan anak, Herbal blend ni sangat natural, jadi jangan risau.. Tiada bahan sintetik dan dijamin selamat..

5. Menghilangkan parut - Kalau ada parut chicken pox yg dah kering, terkena lecuran minyak atau air panas Insyallah dapat diatasi dengan sapuan Herbal Blend Cream ni.

6. Ruam pada baby - Baby sememangnya mudahhhhh sangat terkena ruam, lebih-lebih lagi ruam lampin. Sapukan jer Herbal Blend. Herbal Blend nih akan melegakan rasa pedih dan insyaAllah akan merawat ruam. Jangan sapukan krim steroid tau! Kesian kat baby nanti.. Kalau terkena krim steroid yang tak sesuai, melarat pulak ruam tu.. So, hati-hati ye!

7. Digunakan sebagai daily lotion - Supaya kulit sentiasa lembut.. Herbal blend ni tak berminyak, sangatlah selesa bila digunakan.

8. Selain tu turut boleh digunakan sewaktu anak-anak demam, sapu diseluruh badan untuk menurunkan suhu.

Haaaa..banyakkan manfaat Herbal Blend ni.. Meh kite pakat consume Herbal Blend blake.. Produk yang selamat dan semulajadi sesuai untuk semua peringkat umur dan takde bahan kimia yang memudaratkan..Sememangnya pilihan saya sekeluarga. Harge satu tiub RM27.50 je.. InsyaAllah mampu milik.. Tahan lame sebab pakai pun sapu nipis2 je.. Anda mahu? Hubungi saya Wan Nadiah di 013-9213938, free delivery area Kuala Terengganu..
 


Cepat-cepat order ye..nanti habis stok.. Rugikkkk!

Kontroversi Soya: GMO vs Non-GMO



Pernahkah anda terbaca yang pengambilan soya itu memudaratkan?
Betul ke SEMUA soya tu memberikan kesan yang tidak baik pada tubuh badan kite..?
Shaklee pun ade satu produk soya iaitu ESP. Jadi, adakah pengambilan soya ESP pun tak elok juge? Janganla kerana kite terbaca yang soya itu memudaratkan maka terus kite jump to conclusion yang semua soya adalah same..

..."Alaaaa..diorg tak tahulah tu yang minum soya tak elok sebenarnya..Shaklee pun satu hal, dah tahu tak elok pi jual juge produk soya..cari untung je lebih..tak fikir ke pasal kesihatan pelanggan"...

Kalau betul lah ESP tu tak elok untuk kesihatan, mesti dah lama dikeluarkan dari pasaran, pastu takkan laa terjual sampai berpuluh-puluh ribu tin kan..hihihi

Jangan cepat melatah..sabo..sabo..hihihi ok, lapangkan dada..meh saya terangkan kepada anda ye.. Tahukah anda, sebenarnya terdapat 2 jenis soya yang dihasilkan.. Iaitu Soya dari hasil GMO dan  Non-GMO.
 
 
GMO adalah singkatan kepada GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS. Ia bermaksud organisma (baik haiwan mahupun tumbuhan) yang sudah diubah kandungan genetiknya oleh manusia.
 
Tapi kenapa pulak nak diubahsuai ye? Kerana, bila haiwan atau tumbuhan ni diubahsuai genetiknya, maka mereka akan cepat membesar, cepat matang, cepat membiak, segar bugar serta bebas daripada penyakit.
 
Antara kesan sampingan yang ditemui pada tumbuhan GMO ialah:
  • Mengandungi toksin.
  • Mempunyai tindakbalas yang berbeza terhadap keadaan cuaca.
  • Mengandungi kandungan nutrien yang terlalu banyak atau pun terlalu sedikit.
  • Mudah mendapat penyakit atau menjadi rosak dan kemudiannya mati.

Kesan sampingan pemberian makanan GMO kepada binatang pula mendapati :
  • Ketumbuhan sel yang berpotensi untuk menjadi kanser.
  • Kemusnahan sistem imunisasi.
  • Pengecilan pada otak, hati dan testikel.
  • Kemerosotan hati.
  • Terbentuknya sel-sel nukleus yang ganjil.

 
 
 
Tahukah anda hampir kesemua produk makanan yang kita ambil seharian sebenarnya adalah produk GMO? Kenapa perkara tersebut berlaku....?

Baiklah, dalam dunia kehidupan kita pada hari ini kini, permintaan telah pun melebihi pengeluaran, maka kite memerlukan makanan lebih banyak daripada yang alam semulajadi mampu bekalkan. Mereka yang bertauliah didalam industri pemakanan terpaksa melakukan sesuatu dengan mengubah genetik tumbuhan/haiwan supaya tanaman seperti buah-buahan cepat besar dan cepat masak, haiwan cepat matang dan macam-macam lagi. Maka, krisis kekurangan makanan pun dapatlah dielakkan.
 
Kacang soya GMO lebih murah kos penghasilannya dan menjadi pilihan
kebanyakkan pengeluar (konsep costing - low cost, high return) tetapi berisiko tinggi kepada
kesihatan pengguna kerana ianya mengandungi toksin yang tinggi.
 
Satu kajian yang dijalankan pada 1999 telah berjaya membuktikan yang pengambilan soya mampu mengurangkan risiko penyakit jantung, maka bertitik-tolak dari situlah permintaan terhadap soya melonjak sehingga terjadinya keadaan dimana permintaan telah melebihi pengeluaran. Untuk menampung permintaan yang tinggi dari pelbagai industri termasuklah industri farmaseutikal, minyak dan makanan, maka terhasil lah soya GMO yang mana sehingga kini 96% daripada soya yang dihasilkan didunia ini adalah daripada soya GMO. Dianggarkan setiap hidangan dari produk soya yang kita ambil adalah dari soya GMO sehinggalah anda memang beli produk yang betul-betul organik atau tertulis "Non-GMO".

 
 Non-GMO pula ialah bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.

Selain itu, soya yang dihasilkan di ladang Shaklee ni turut memiliki pensijilan Identity Preserved Program (IPP) untuk memastikan kacang soya yang ditanam diladang Shaklee adalah semulajadi dan bebas dari sebarang perubahan genetik. Contohnya, jika soya yang ditanam mengambil mase selama 5 bulan untuk matang secara semulajadi sebelum dituai, maka tiada sebarang bahan kimia akan diberikan kepada tumbuhan soya tersebut untuk memcepatkan kematangan bagi membolehkan ianya dituai secepat mungkin.

Non-GMO juga bermaksud bebas dari bahan kimia. Contoh bahan kimia adalah baja kimia. Penggunaan baja bukan organik terhadap makanan yang dihasilkan sememangnya mempunyai kesan sampingan.

Contohnya : kacang soya yang dijual samada didalam kotak ataupun tin, sekiranya ia dihasilkan dari kacang soya yang menggunakan baja kimia, prestisid dan (tidak dihasilkan secara organik) maka ia adalah soya yang mempunyai khasiat yang rendah tapi tinggi dengan kandungan NITRAT yang boleh menyumbang kepada KANSER.

Jadi, macam mana kita nak cari alternatif kepada makanan berasaskan GMO ni? Shaklee ade menawarkan alternatifnya dengan menghasilkan soya yang dihasilkan secara Non-GMO.
 

Tahukah anda, ESP adalah salah satu daripada item penting didalam kebanyakkan set yang disyorkan oleh Shaklee, ini adalah kerana manfaat ESP tu sendiri sangatlah besar. Kerana  itulah, ESP ni sangat disarankan pengambilannya. Nak tahu pelbagai manfaat ESP Shaklee? Baca kat sini ye..
 
Antara kombinasi ESP dan supplemen untuk kesihatan
 
Kesimpulannya, sekiranya soya atau produk lain yang dihasilkan dari GMO yang menjadi pilihan anda, sememangnya ia memberi mudarat lebih-lebih lagi jika diambil dalam kuantiti yang banyak. ESP dihasilkan dari soya non-GMO dan dihasilkan melalui pemprosesan yang sangat teliti dan serta kawalan kualiti yang sangat ketat demi memastikan ESP sentiasa menjadi  yang terbaik dipasaran. Kalau tak, masakan boleh ade dalam pasaran selama 50 tahun kan? Kalaulah memudaratkan, dah lame kene banned. Betul tak? Jadi sebaiknya, jangan terus 'telan' news yang anda dapat tu. Ambil mase, buatlah kajian dan perbandingan. Akhir kate..The more you read, the more you know. The more you know, the smarter you grow!~

ESP Shaklee: Soya Non-GMO yang TERBAIK dipasaran..

Kalau cite pasal ESP ni, saya pasti ramai yang tahu.. Paling kurang pun mesti korang akan terbayangkan Shaklee.. hihihi kalo bukak Facebook, carik dalam Google.. memang bersepah laa pasal ESP Shaklee ni.. Produk hebat, of course laaa semua orang nak hebohkan u ollssss.. Nak kongsi, same-same nak sihat nak cantik kann.. haaaa gitu..

Kalo anda baru pertama kali nak consume ESP Shaklee, janganlah bimbang dan ragu-ragu ye sebab ESP ni telah pun diiktiraf seluruh dunia dan mempunyai kajian klinikal yang sangat komprehensif. Bagi penghasilan ESP hanya kacang soya yang yang mengandungi 'Non-GMO' (Non-Genetically Modified Organism) sahaja yang digunakan.
 
Maksud Non-GMO ialah bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN. Pengambilan bahan makanan yang mengandungi GMO boleh mendedahkan kita kepada risiko seperti alergik, toksik dan juga kanser.. jadi berhati-hati k..sebab tulah heboh dikatakan di alam maya baru-baru ni yang soya menyumbang kepada kanser. Itu adalah kategori bagi soya yang mengandungi GMO.. jadi toksah risau ye sebab ESP Shaklee adalah produk bebas GMO.
 
Kalo nak tahu lagi, Shaklee turut mempunyai pensijilan Identity Preserved Program  untuk memastikan kacang soya yang digunakan bebas daripada pendedahan perubahan genetik, dari benih sehinggalah pengeluarannya. Begitu telitinya kajian yang Shaklee jalankan demi menghasilkan produk yang terbaik.  
 
Istimewanya ESP ni sebab dihasilkan dari Non-GMO soya..
Nak tahu perbezaan antara GMO dan Non-GMO? Baca sini ye..
 
KEISTIMEWAAN ESP SHAKLEE:

ESP Shaklee merupakan sumber soya terbaik dalam pasaran yang pernah dihasilkan sehingga ke hari ini tau.. No wonderlah ESP ni terjual sampai beribu-ribu tin hingga ke hari ini. Antara keistimewaan ESP Shaklee: 
  • Menyediakan 9 asid amino yang tidak mampu dihasilkan oleh tubuh manusia.   
  • Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
  • Rendah dengan Indeks Glisemik - jadi sangat sesuai untuk penghidap kencing manis.
  • Sangat sesuai untuk semua peringkat umur - tua atau muda
  • Satu gelas ESP adalah bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik dan sangatlah mudah diserap oleh tubuh manusia.
  • Sewaktu proses pengasingan soya (soy isolation) bagi penghasilan ESP, soya dibersihkan dengan air dan bukannya alkohol. Kacang soya dicuci dengan air untuk memastikan kandungan isoflavones genistein dan daidzein di dalamnya yang penting untuk kesihatan terpelihara. Penggunaan alkohol selain bersifat HARAM (terutamanya bagi orang Islam) ia juga turut memudaratkan kerana proses pengasingan/pencucian soya menggunakan alkohol memusnahkan kandungan isoflavones dalam soya sehingga 88%! Sedangkan isoflavones adalah merupakan antara komponen penting yang berupaya mencegah risiko kanser, menstabilkan hormon dan meningkatkan ketumpatan serta kepadatan tulang.
  • Proses pembuatan protein soya ESP adalah diproses pada kadar suhu yang rendah. Ini kerana asid amino adalah sangat sensitif dengan suhu yang tinggi. Haaaa.. protein ni khasiatnya akan musnah sebanyak 50% apabila dimasak pada suhu tinggi. Maka, kalau anda minum soya panas, anda hanya minum sisa protein, bukanlah protein yang berkualiti tinggi!
  • Penghasilan soya harus ditambah dengan unsur KALSIUM. Kajian menunjukkan bahawa serbuk soya mempunyai keasidan yang tinggi dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Maka, kalsium yang secukupnya perlulah ditambah ke dalam soya protein itu untuk meneutralkan serbuk soya. Semsetinya ESP adalah serbuk soya yang tinggi dengan nilai kalsium!~
Kandungan ESP Shaklee yang tinggi dengan kalsium.
FUHHHH...BANYAKNYAAAA MANFAAT ESP!~
 
ESP ni boleh diminum seisi keluarga tau.. Bagi ibu mengandung, berpantang dan meyusukan sangatlah digalakkan.. Saya dari awal mengandung sehingga melahirkan sampai sekarang menyusu badan pun ESP ni memang tak tinggal. Alhamdulillah hampir 14 bulan menyusukan, belum pernah ada masalah 'kegawatan' bekalan susu... Syukur..
 
So, nak tahu tak ape yang anda boleh dapat kalo anda minum ESP ni..ni haaaa bace dekat bawah ni ye..memang banyakkkkk antaranya ialah**:
  • Membantu menghilangkan jeragat dan parut jerawat.
  • Membantu melancarkan penyusuan susu ibu.
  • Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.
  • Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur.
  • Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
  • Memberi tenaga berpanjangan kepada badan dan meningkatkan kesihatan tubuh secara menyeluruh.
  • Membantu tumbesaran fetus dan memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum.
  • Membantu mempersiapkan badan ibu untuk penyusuan yang lancar lepas bersalin.
  • Untuk yang alami masalah kesuburan, ESP membantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat.
  • ESP meningkatkan penyerapan protein, mengatasi masalah angin dan ketidakselesaan perut, mengatasi masalah gastrik.
  • ESP mengurangkan paras kolesterol dalam darah sebanyak 23%.
  • 60 kajian menunjukkan protein soya meningkatkan ketumpatan tulang.
  • 2 kajian menunjukkan pengamalan ESP dan Vitamin E serentak merendahkan sehingga 40%LDL (kolesterol buruk) yang membawa risiko darah tinggi dan sakit jantung.
  • 4 kajian menunjukkan ESP menghalang LDL (kolesterol buruk) dari teroksida bagi mengelakkan risiko strok dan arteri tersumbat yang membawa kepada sakit jantung.
  • ESP menghalang pembentukan batu karang yang biasa dialami oleh lelaki.
  • ESP mengelakkan kerosakan buah pinggang. Protein haiwan boleh rosakkan buah pinggang tapi protein dari soya akan melindungi buah pinggang.
  • ESP mengandungi kandungan protein lengkap dan isoflavones mencukupi di mana isoflavones adalah bahan semulajadi yang diperlukan badan untuk melawan kanser.
  • Protein dan isoflavones dalam ESP bertindak serentak untuk menghalang sel tidak normal untuk terus membiak menjadi sel kanser.
  • Protein soya menghalang sel kanser dari merosakkan arteri dan menyerap nutrisi dari badan
  • Protein soya meningkatkan aktiviti sel darah putih yang merupakan sistem pertahanan badan kita dalam melawan serangan, penyakit dan jangkitan bacteria/virus.
  • Lysine dalam ESP jika diamalkan dengan Vitamin C mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 90%.
  • ESP jika diamalkan dengan flavanoids mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 10x ganda.
  • ESP jika diamalkan bersama Shaklee Carotomax dan Ostematrix mengurangkan pembiakan sel kanser sebanyak 10x ganda.
  • Protein ESP menggalakkan proses pemulihan sel rosak kepada sel sihat untuk fungsi badan yang sempurna.
  • ESP terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
  • ESP membina sel otot, kulit dan hormon yang seimbang, menyokong sistem imunisasi badan, dan menyokong kesihatan jantung dan prostat (lelaki).
  • ESP mengawal ‘mood swing’ pada wanita ketika PMS dan wanita menopause.
 **Credit Sumber
 
Selain tu, gabungan ESP bersama dengan vitamin Shaklee yang lain turut membantu anda mendapatkan hasil yang lebih memuaskan..
 
 
 Meh kita layan ape kate mereka yang sangat berpuashati setelah menghadam ESP Shaklee..
 




 
Itulah dia antara kehebatan dan manfaat ESP Shaklee yang mampu saya kongsikan dengan anda. Cubalah hari ini, InsyaAllah anda pasti sangat berpuashati dengan hasilnya. Sebarang pertanyaan bolehla hubungi saya Wan Nadiah di talian 013-9213938..InsyaAllah, konsultasi yang terbaik disediakan untuk anda!   

OSTEMATRIX..Sumber Kalsium TERBAIK!~



Salam..hai..harini nak bercerita pasal vitamin Shaklee yang hebat ni..haaaa..name die Ostematrix. Pada siapa yang memang amalkan Ostematrix ni memang mengakui kehebatan vitamin Shaklee ni.. Ostematrix adalah vitamin Shaklee yang bertindak untuk menyalurkan sumber kalsium.
 
Tahukah anda, berdasarkan kepada Kajian Pengambilan Makanan Kalangan Orang Dewasa Malaysia (MANS) yang dijalankan pada 2003 mendapati, pengambilan kalsium bagi lelaki dan wanita dalam semua kumpulan sosio demografi tidak mencapai tahap pengambilan harian yang dicadangkan. Pengambilan kalsium dalam diet semasa rakyat Malaysia adalah 300 hingga 500 miligram sehari, jauh lebih rendah daripada cadangan pengambilan sehari iaitu 1,000 hingga 1,200 miligram. 
 
Sebab itulah mengikut kajian yang dijalankan, dianggarkan sebanyak 40 peratus wanita Malaysia berumur lebih 30 tahun berisiko antara sederhana hingga tinggi untuk mengalami masalah kesihatan tulang yang lemah. Haa..sebagai wanita sememangnya kita amatlah berisiko. lebih-lebih lagi jika kita ibu yang pernah melahirkan anak, ibu yang menyusukan anak kesayangan kan? Semua kalsium yang terbaik dalam tubuh kita telah pun diserap oleh anak yang kita kandung dan juga disalurkan kepada anak sewaktu kita menyusukan. Saya pun selalu jugak dengar rintihan kawan-kawan anak baru sorang, tapi tubuh dah tak larat, sakit belakang laa, lenguh-lenguh tulang dan sendi laaa..

Sebagai wanita, saya rase kesihatan tulang sangat penting pada kita semua kan.. Lebih-lebih lagi ramai wanita Asia harini menjadi tulang belakang atau foundation pada sesebuah keluarga. Jadi, itu sebablah sangat penting untuk kita jage dan lindungi tulang supaya boleh terus menjadi tunggak kekuatan keluarga. Maka, saranan saya kita harus sentiasa pastikan kita mengambil kalsium secukupnya untuk memenuhi keperluan nutrien harian kita. Barulah kita sentiasa cergas dan ceria. Kalo mak asik moyok jer..mane family nak bahagia..iye dok..? Ibu kan penceria keluarga..tanpa ibu, kurang bermaknelah sesebuah keluarga kan.. 
 
WANITA DAN OSTEOPOROSIS


Kesihatan tulang yang lemah ni biasanya dianggap sebagai ‘penyakit orang tua’, tetapi tulang biasanya menjadi semakin lemah bermula dari usia 30-an. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’. 

Kalau korang nak tahu, Osteoporosis  ni menyerang tulang yang lebih kecil pada tubuh, sebab itulah wanita Asia lebih mudah mengalaminya kerana struktur tulang yang lebih kecil. Selain faktor rakyat Malaysia menggunakan 74 peratus masa sehari mereka dengan melakukan aktiviti yang kurang aktif seperti duduk atau baring. So, hal macam ni telah menyebabkan peningkatan kepada risiko osteoporosis.

SAYA TAK MINUM SUSU LAAAA..MACAMANE YE..?
 
 
Tapi pada mereka yang tak minum susu, mungkin anda fikir susah nak dapatkan kalsium kan? haaa, takpe jangan bimbang ye sebab kalsium ni  boleh datang daripada pelbagai sumber selain susu atau produk tenusu lain seperti keju dan yogurt. So, antara makanan yang kaya dengan kalsium yang boleh dicadangkan pengambilannya ialah:
  1. Lebihkan Makanan yang diperbuat daripada soya contohnya macam taufu.
  2. Campurkan tempe dalam sayur goreng dan ambil susu soya dengan bijirin sarapan.
  3. Makan sayuran berdaun berwarna hijau tua dan ikan bertulang lembut.
  4. Pilihlah kailan, pak choy dan sai yong choy apabila merancang menu anda.
  5. Masukkan ikan bilis dalam masakan anda.
  6. Sardin dalam tin pun boleh dimakan tulangnya, so makanlah sandwic sardine ye..hihihi
  7. Yogurt biasa 1 cawan – 415 mg
  8. Susu tinggi kalsium 1 cawan – 500 mg, susu biasa cuma 300 mg
  9. Susu skim 1 cawan – 300 mg
  10. Keju 1 cawan – 217 mg
  11. Kacang soya ½ cawan – 88 mg
  12. Broccoli ½ cawan – 89 mg
  13. Buah oren – 52 mg
  14. Ikan salmon 3-4 oz – 225 mg
Sumber Rujukan:
http://midi.karangkraf.com/kesihatan/lawan-osteoporosis-dengan-pencegahan-awal-1.122878
http://wanitaisma2009.wordpress.com/2010/02/07/osteoporosis-di-kalangan-wanita/
http://drzubaidi.com/blog

JOM ATASI DENGAN OSTEMATRIX SHAKLEE!~
 
Penduduk Asia, terutamanya wanita, disaran mendapatkan keperluan kalsium harian secukupnya (antara 800 hingga 1,000 miligram) di samping nutrien penting lain seperti protein, zink, magnesium dan vitamin D yang diperlukan untuk mengekalkan tulang yang kuat dan sihat. Rakyat Malaysia dikatakan mengambil hanya 300-500 mg susu sehari sedangkan, bagi wanita 19-49 tahun – 800 mg sehari diperlukan dan bagi wanita lebih dari 50 tahun – 1000 mg sehari diperlukan.
 
Nak sahut saranan kat atas tu..? Camne? Lebih-lebih lagi jika anda tak minum susu..tak makan jugak produk tenusu..tapi nakkkk sangat kalsium yang maksimum untuk tubuh anda? Maka, Shaklee Ostematrix adalah pilihan TERBAIK!
 
 
Kenapaaaa?
 
 Kerana sumber kalsium yang dibekalkan oleh Ostematrix adalah bersamaan dengannnn...
 

dan cadangan pengambilan adalah  4 tablet sehari ye..Moh kita tengok apa sumber vitamin penting yang ada dalam vitamin Ostematrix ni ye..
  • Vitamin D - Ia meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Vegetarian, yang kurang terdedah kepada matahari sewaktu musim panas, individu melebihi 55 tahun, wanita hamil dan kanak-kanak perlu mengambil supplement vitamin D.
  • Magnesium – Ini merupakan ion positif nombor 2 yang paling penting dalam badan kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukos.
  • Zink, boron, manganese dan kuprum – Memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan mengahalang arthritis
Selain tu, FUNGSI Ostematrix ialah:-
  1. Meredakan migrain, sakit belakang dan memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas, membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.
  2. Beri tidur yang lena, mengekalkan kecergasan tubuh bila bangun pagi, mengurangkan kelesuan tubuh 
  3. Penting untuk ibu hamil, ibu menyusu, berpantang
  4. Penting untuk orang tua, ahli-ahli sukan, wanita dan lelaki yang pentingkan kesihatan.
  5. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf dan penenang saraf
  6. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil
  7. Pengalkalian tubuh -  berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua. 
  8. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.
Baiklah..itu sahaje perkongsian saya tentang Ostematrix. Ibu menyusu macam saya memang sangat ngam dan setia dengan Ostematrix ni hihihi.. Jika anda hendak mencuba atau mempunyai sebarang pertanyaan dan permasalah atau nak beli vitamin Shaklee, jangan segan silu untuk hubungi saya Wan Nadiah di talian 013-9213938. InsyaAllah saya akan cuba sedaya upaya membantu anda dan penghantaran di kawasan Kuala Terengganu adalah percuma serta pengeposan turut dibuat bagi seluruh Malaysia.

Vitamin anda...Sintetik ke Semulajadi ye?

 
Vitamin..
Vitamin..
Vitamin..

Kadang-kala kita boleh dapatkan vitamin daripada diet harian kita, daripada cahaya matahari, atau dari kedai, farmasi, klinik, hospital atau beli online macam vitamin Shaklee ni kann..hihihi yang pasti kite semua tahu fungsi vitamin adalah untuk menambahbaikkan kesihatan tubuh badan kita. Bile sebut pasal vitamin ni, saya percaya ramaiiiiiiiiiii dikalangan kita pada hari ini mengamalkan pengambilan vitamin kan...?

Tapi kenapa mesti makan vitamin ni yerr? Ok, secara asasnya, kita tahu yang kekurangan vitamin dalam diet seharian boleh merosotkan kesihatan kita. Maka nak maintain kesihatan, nak elakkan datangnya masalah atau penyakit yang bertandang pada tubuh badan seperti obesiti, kerosakan organ, kekeliruan, kemurungan dan juga keletihan so, kita makanlah vitamin. Tak keterlaluan kalo saya katakan yang pada hari ini, pengambilan vitamin ni dah jadi sebahagian daripada gaya hidup masyarakat kita..

Ok...Tapi, tahukah anda yang sebenarnya semua vitamin tidak diciptakan sama? Maksud saya vitamin adalah diciptakan dari sumber yang berbeza.. Kerana itulah wujudnya dipasaran pada hari ini, vitamin semulajadi dan juga vitamin sintetik.. Nak tahu ape perbezaan diorang ni? Jom baca!~

APA ITU VITAMIN SINTETIK?
 
 
Ok, kalau anda nak tahu, vitamin sintetik ni dihasilkan daripada sumber mineral sintetik menggunakan bahan kimia dan ianya tidak datang dari sumber alam semula jadi. Vitamin sintetik dicipta untuk meniru cara vitamin semulajadi bertindak didalam tubuh badan kita. Jika vitamin semulajadi diperolehi secara terus daripada tumbuh-tumbuhan yang mengandungi vitamin, bahan-bahan untuk penghasilan vitamin sintetik pula dihasilkan daripada kajian oleh tabung uji didalam makmal perubatan.

Vitamin sintetik ni sebenarnya boleh merangsang metabolisme sel, akan tetapi ia tidak boleh membaikpulih atau menggantikan komponen sel yang rosak untuk menjadi lebih baik dan berkualiti berbanding vitamin semulajadi. Yelah, mane nak same yang tiruan dengan semulajadi kan? Ibarat susu ibu dan susu formula. Satu semulajadi, dan yang satu lagi dihasilkan dikilang..

APA ITU VITAMIN SEMULAJADI?
 

Untuk vitamin semulajadi pula, ianya diekstrak daripada sumber semula jadi dengan sebaik dan seteliti mungkin. Maka, vitamin semulajadi adalah:
  • TANPA penggunaan haba yang melampau
  • TANPA tekanan 
  • TANPA pelarut toksik
  • TANPA gula, pewarna dan perasa
  • TANPA salutan bahan kimia pada tablet vitamin.
  • TANPA bahan kimia tiruan
dannnnnnn.....pastinya nutrien yang disediakan adalah daripada bahan-bahan semulajadi yang berkualiti tinggi.
 
KENALPASTI VITAMIN ANDA..SINTETIK ATAU SEMULAJADI?
 
 
Tahukah anda yang vitamin boleh dilabelkan sebagai asli atau semulajadi sekiranya ia mengandungi sekurang-kurangnya 10% bahan dari sumber semulajadi. Ini bermakna bahawa vitamin "semula jadi" boleh mengandungi 90% daripada bahan kimia sintetik..ish ish ish.. Maka tak hairanlah jika dianggarkan lebih 90% daripada vitamin tambahan yang dijual hari ini jatuh dalam kategori vitamin sintetik!

Sesetengah pengeluar vitamin menambah bahan sintetik kepada produk yang mereka hasilkan bertujuan untuk meningkatkan potensi vitamin.. ahaaaa..jangan tak tahu, kebanyakkan bahan sintetik adalah diperbuat daripada tar arang batu dan juga karsinogen yang diketahui terdapat dalam asap rokok!
 
Mungkin juga sesetengah pengguna tidak tahu bagaimana untuk membezakan diantara vitamin semulajadi dan sintetik. Vitamin dan mineral mungkin mengandungi label yang terlalu rumit untuk kita semua fahami atau kita juga mungkin tidak tahu apa yang perlu dicari dalam vitamin atau mineral tambahan.
 
Maka, Persatuan Pengguna Organik (Organic Consumers Association) telah menerbitkan carta ramuan untuk membantu pengguna mengenal pasti perbezaan bagi diantara vitamin semula jadi dan juga vitamin sintetik. Banyak pengeluar vitamin sintetik mahu kita semua percaya yang kita mendapat "produk semula jadi" dari produk sintetik yang mereka telah hasilkan.. Jadi berhati-hati ye!


*NOTA: "dl" pada apa-apa jua vitamin menandakan vitamin tersebut sintetik.

Sumber Rujukan:
http://www.foodmatters.tv/articles-1/how-to-tell-if-a-vitamin-is-natural-or-synthetic
Brian Clement PhD NMD. Nutri-Con: The Truth About Vitamins & Supplements. The Vitamin Myth Exposed. 2005 December 31.

SHAKLEE SELAMAT, BERKESAN DAN SEMULAJADI

Bagaimana dengan Shaklee? Semestinya Shaklee unik.. Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel.

Hampir kesemua vitamin Shaklee tidak mengandungi silica gel kecuali vitamin
yang dikhaskan untuk kanak-kanak atas faktor-faktor tertentu.
Kecuali untuk Chewable Vitamin C & Vitalea for Chidren (sudah tiada dipasaran). Kerana produk-produk ini adalah untuk kanak-kanak. Kemungkinan untuk kanak-kanak mengambil sendiri vitamin ini adalah agak tinggi, yang mana adakalanya mereka mengambil dengan tangan yang basah/menyeluk tangan ke dalam botol. Maka Shaklee telah mengambil langkah untuk memelihara vitamin-vitamin ini dari rosak dengan meletakkan silica gel. Tapiiiiiiii.. silica gel yang digunakan oleh Shaklee adalah berbeza dari yang biasa tau.. alaaa yang biasa kita tengok dalam handbag & kotak kasut tu.. yang mana pembungkusan silica gel Shaklee lebih selamat dan tidak mudah pecah.

Satu-satunya produk Shaklee yang mengandungi silica gel adalah Chewable Vita-C Plus..
sebab ape?sila baca yang kat atas tu ye..tanak malas-malas..hihihi

Ini dia JAMINAN Shaklee tentang produk mereka:

Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Syarat.
Kami memulakan dengan sumber semulajadi, ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk.

Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan. Juga pembungkusan produk kami adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Tandingan..

Ini adalah beberapa senarai TIDAK pada vitamin Shakle yang dihasilkan:


Dan sebelum saya habiskan entri saya ni, disini saya kongsikan dengan anda serba sedikit fakta yang menarik tentang Shaklee yang saya petik dari blog Presidential Master Cery, MamaFaiz;
  • Pada 1928, Dr. Forrest C. Shaklee telah melahirkan "a sensible diet regimen" dan mencadangkannya untuk semua pesakitnya. Diet ini bersamaan dengan Food Guide Pyramid yang sekarang ini juga dicadangkan oleh United States Department of Agriculture, tetapi dengan penambahan pada bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan minima lemak serta gula.
  • Produk nutrisi Shaklee dikenali oleh kerajaan United States sebagai makanan berbeza dengan produk dari syarikat lain yang dilabelkan sebagai drug companies.
  • Shaklee merupakan pengeluar vitamin dan mineral yangTERBESAR di dunia dan dilabelkan sebagai "Leader in the Nutritional Industry".
  • Shaklee menjalankan ujikali klinikal sendiri terhadap produk-produk mereka. Ia dilakukan oleh pihak luar, unbiased sources (such as Yale University and Harvard University) dimana kajian klinikal ini dijalankan keatas manusia dan bukan haiwan untuk membuktikan secara saintifik yang produk-produk Shaklee boleh diutilisasikan dan selamat ke atas badan manusia. Beratus ujian diterbitkan dalam peer-reviewed nutritional dan jurnal perubatan seperti The American Journal of Clinical Nutrition, The Journal of Nutrition, The Journal of the American Dietetic Association, The Journal of Applied Physiology dan juga The American Journal of Cardiology.
  • Sesetengah syarikat mendakwa mereka melakukan ujian klinikal sedangkan hakikatnya tidak pernah diuji kerana undang-undang tidak pun memerlukan mereka berbuat demikian tapi mereka mendakwa demikian hanya untuk melakukan produk mereka. Berbeza dengan Shaklee yang melaburkan berjuta-juta ringgit untuk melakukan ujian klinikal terhadap produk mereka.
  • Produk Shaklee kesemuanya seimbang dan memenuhi hampir semua suplemen semulajadi yang diperlukan oleh badan. Sebagai makanan, produk-produk Shaklee mengandungi nutrien-nutrien asas,enzim-enzim dan juga pyhtochemicals iaitu bahan2 kimia semulajadi dalam sayur-sayuran dan seperti buah-buahan karotenoid, flavonoid.
  • Shaklee memiliki makmal kajian dan penyelidikan mereka sendiri di Hayward, California, dan makmal kedua di bina di Stanford University di Palo Alto, California.
  • Shaklee turut memiliki perusahaan ladang (manufacturing plant) mereka sendiri di Norman, Oklahoma. Tidak seperti sesetengah syarikat yang mengeluarkan vitamin dengan membeli dari mana-mana makmal dan meletakkan label jenama mereka. Tidak seperti Shaklee yang memiliki ladang vitamin sendiri.
  • Shaklee melaburkan melebihi 12 Juta USD setahun untuk penyelidikan dan ujian makmal. Shaklee juga mempunyai lebih 150 orang saintis dan lembaga penasihat terdiri daripada doktor, pensyarah, professor, saintis dari universiti terkemuka dunia.
  • 176 ujian yang berasingan dijalankan ke atas setiap satu bahan yang terlibat dalam penghasilan produk Shaklee yang melibatkan ujian ketulenan, ketahanan dan keselamatan.
  • Setiap produk Shaklee mempunyai dokumen pengesahan.
  • Setiap produk Shaklee telah melalui sebanyak 262 ujian kualiti jaminan (assurance) yang berasingan dalam setiap proses pembuatan.
 
Haaaa..itulah dia cerita tentang Shaklee..menarik kan? Alhamdulillah, saya setia bersama Shaklee sejak zaman sekolah lagi.. Kerana saya yakin dengan jaminan Shaklee yang diberikan sejak sekian lama. Pada siapa yang belum mengamalkan Shaklee ni ibarat tak kenal maka tak cinta, tapi bile dah kenalllll..memang nak amal sokmo..tak boleh tinggal..sayangg oiiiii..memang jatuh cinta..hihihi
 
Setakat itu sajelah perkongsian saya untuk entri kali ni tentang Shaklee ye.. Kalau anda nak cuba mana-mana vitamin Shaklee sangatlah dialu-alukan, tak perlu anda gusar..ramai yang telah mencuba dan berpuas hati. Supplemen Shaklee ni memang dah lama viral pun di alam maya, di alam nyata lagik lerr..hihihi ok, buatlah pilihan yang terbaik untuk kehidupan kita semua ye.. Pilihan di tangan kita..
 
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan dan permasalah atau nak beli vitamin Shaklee, jangan segan silu untuk hubungi saya Wan Nadiah di talian 013-9213938. InsyaAllah saya akan cuba sedaya upaya membantu anda dan penghantaran di kawasan Kuala Terengganu adalah percuma serta pengeposan turut dibuat bagi seluruh Malaysia.
 
Sampai jumpa lagi..Daaaa!~
Assalamualaikum.. 

Selamat Tinggal Senggugut!~



Sebut je senggugut..pasti terbayang kesakitannya kan? Dah la sakit, tiap-tiap bulan pulak kene.. Apatah lagi bagi wanita yang mengalami senggugut setiap kali datang bulan. Sebab tu laa senggugut ni hanya wanita yang mengalaminya sahaja yang memahami..kannn? Lelaki memang tak akan paham ler sebab diorang tak mengalaminya. Sekadar boleh simpati jer laaa..tak mengurangkan sakit pun.. Saya pun pernah mengalami senggugut sebelum kahwin..tapi tak adelah tahap yang terlampau ekstrem. Kadang-kadang sakit, kadang-kadang tak rase ape..hihihi mase tak sakit, happy ler..bolehlaa senyum-senyum gelak-gelak..tapi kalau sakit haaaa.. Waktu tu jangan cari pasal ye, satgi ade yang makan selipar..hahaha.. Normal la, tengah sakit kan, depa yang buat hal tu, nampak kecik besor kecik besor aje..ye dokk..hihihi

Dulu waktu sakit senggugut tu, sempat jugaklah saya telan Panadol Menstrual. Tapi sebenarnya takut jugak main duk telan ubat ni kan, kadang-kadang kalau sakit sikit-sikit tu saya tahan kan aje..bukan ape terlalu bergantung pada drugs pun tak bagus untuk tubuh badan kita ni sebenarnye. Kesan dari senggugut ni jugak berbeza setiap orang, ade yang sakit pinggang..sakit dekat ari-ari..sakit belakang..pening kepala..seram sejuk..sengal tulang.. Dari pengalaman saya, pernah ada seorang sahabat saya ni sampai guling-guling bila time datang bulan, ambik ubat kat klinik pun tak berapa nak jalan.. Pernah sekali dia terkena senggugut time kuliah, bilik kuliah kan sejuk, students pun ramai, tapi oleh kerana terlampau sakit dan dah tak tahan sangat, dia keluar dari dewan kuliah, last-last saya dapat tahu yang cleaner jumpa die terbaring kat atas lantai toilet.. AllahuAkhbar..kesian kawan saya..
 
Hmmm, tahukah anda ape sebenarnye senggugut ni? Ade yang kata itu perkara normal.. Ade yang kate, kalau tak rawat nanti boleh bawa mudarat. Ok, senggugut ni biasanya kerap dialami oleh golongan wanita yang masih datang haid. Senggugut ataupun dalam terminologi perubatan disebut juga sebagai "dysmenorrhoea". Senggugut adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. Pelvis adalah tempat di mana organ berikut berada iaitu rahim, ovari (kilang telur), dan saluran falopio, dan pundi kencing.

Senggugut ni memang sangatlaa tak best dek kerana tak dapat tido dengan lena kerana menahan sakit.. Pastu mengganggu kerja-kerja seharian kalo yang masih bersekolah tu sampai tak dapat pergi ke sekolah.. Kalau yang bekerja, sampai kena ambik MC. Tambah sedih lagi, kalau terkena senggugut time hari-hari penting macam nak hadapi exam ke, interview ke..ouuuuuuchhhh..memang sangat-sangatla terganggu. Rasenye kalu kene time cenggitu, lebih banyak layan perasaan sakit daripada fokus pada perkara lain kan..

Haid normal yang sakit ketika pengalirannya di panggil senggugut primer, sementara senggugut sekunder adalah apabila sakit setelah beberapa bermulanya haid atau sesudah haid, disebabkan oleh penyakit sistem reproduktif saperti endometriosis. Untuk pengetahuan anda, senggugut boleh dibahagikan kepada dua jenis. Jenis pertama dipanggil senggugut primer (primary dysmenorrhoea) dan jenis kedua senggugut sekunder (secondary dysmenorrhoea).

SENGGUGUT PRIMER

Senggugut primer adalah akibat dari pengecutan dinding rahim lebih kuat dari biasa untuk mengeluarkan lapisan dinding rahim yang tebal. Akibat dari itu, pengaliran darah juga terganggu lalu menambah kesakitan tersebut. Ada sebahagian wanita ‘sembuh’ dari sakit ini setelah kehamilan dan kelahiran anak.

Selalunya ia berlaku pada permulaan kitaran yang subur terutamanya pada umur awalan 20an. Walaubagaimanapun, sebarang peringkat umur boleh mengalami haid yang sakit ini. Beberapa jam sebelum haid, atau bersama aliran darah. Ianya selalu berlaku dengan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut, belakang,sesekali ke kaki. Sakit yang datang secara ‘crampy’/ mencengkam atau sakit berterusan atau kedua-duanya. Simptom lain antaranya ialah seperti:
 
* tegang pada payu dara
* pening kepala ,
* rasa ‘pitam’
* perut kembung
* mual (50%) dan muntah (25%).
* sembelit atau cirit-birit (35%)
* tekanan emosi, merasa letih, muram dan cepat marah

Sakit selalunya melebihi 24 jam dan berkurangan dalam satu hingga dua hari. Pada keseluruhannya apabila pengaliran haid keluar dengan lancarnya sakit pun hilang.

Faktor risiko:
Kalangan berikut samada satu atau keduanya adalah berisiko untuk mendapat
* Baligh awal ( umur 11 tahun atau awal lagi)
* Sejarah keluarga juga punyai senggugut

Rawatan untuk Senggugut Primer

Tanpa ubat:
* Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan  berehat pada hari pertama atau permulaan pengaliran haid
*‘Tuam’ dengan sesuatu yang suam – air panas dalam beg khas/botol di bungkus dengan kain tebal yang kemudian di letak di bahagian abdomen (hot water bag) kemudian bahagian bawah berkenaan.
* Rajinlah melakukan senaman dan menjaga kesihatan fizikal.
* Teknik relaksasi – dengan memperbanyakkan Zikrullah, Yoga, Tai Chi.

Dengan Ubat:
* Menggunakan ubat penahan sakit seperti Paracetamol / Panadol
* Menggunakan ubat Anti-Prostoglandin saperti Ibuprofen atau Ponstan
* Menggunakan pil perancang keluarga bagi menghilangkan sakit dengan menghalang ovulasi berlaku.

SENGGUGUT SEKUNDER
 
Senggugut ini mempunyai tanda seperti senggugut primer tetapi sakitnya berpanjangan, bermula beberapa hari sebelum haid and bertambah teruk. Senggugut ini menjadi semakin teruk selepas beberapa tahun haid biasa. Berikut adalah tanda yang menyatakan kemungkinan anda mengalami senggugut sekunder:
 
* Haid yang tidak tetap
* Kesakitan antara haid
* Pendarahan yang banyak
* Lelehan dari faraj
* Kesakitan ketika melakukan seks
* Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
* Loya dan muntah, cirit-birit.

Senggugut ini disebabkan oleh patologi (abnormality @ kelainan) di pelvis dan rahim yang biasanya berlaku di kalangan wanita yang lebih berumur dan masih subur. Diantara penyebabnya ialah:

* Endometriosis – tisu di dalam rahim wujud atau tumbuh di bahagian lain didalam badan seperti di telur (ovary), pundi kencing, usus, rektum dan lain-lain.
* Fibroid – ‘tumor’ atau ketumbuhan bukan barah, dari otot dan tisu yang dari dalam rahim dan di pengaruhi oleh hormon estrogen.
* Jangkitan kuman pada organ pelvic (PID). Keadaan ini sering di sabitkan dengan senggugut sekunder, tapi ada juga sebahagiannya sakitnya berterusan tidak berkaitan dengan haid langsung.

Rawatan Senggugut Sekunder
 
* Ubatan – lebih kepada untuk mengurangkan sakit. Pil kontraseptif dan anti inflamatori saperti Paracetamol, Cox-2, Anti - Prostaglandin (Ponstan).
* Rawatan yang definitif adalah secara pembedahan. Pembedahan secara laparoskopi atau terbuka (laparotomi).

KAEDAH TRADISIONAL PULIHKAN SENGGUGUT
 
Berikut adalah antara Petua Tradisional yang ringkas dan boleh diguna pakai untuk memulihkan senggugut:
  1. Bawang Merah - ambil tiga ulas bawang merah. Potong halus-halus dan campurkan dalam segelas air panas. Kendian kacau dan minum air tersebut.
  2. Halia - amalkan meminum air perahan halia selama sebulan. Minum sebanyak dua kali setiap hari. Ketika mengamalkannya dan jika senggugut masih menyerang, cepat-cepat rendamkan kaki ke dalam satu bekas air suam yang telah dicampur dengan garam. Cuba terus mengamalkannya sehingga rasa sakit hilang.
  3. Tuam Dengan Air Panas - Satu cara yang diamalkan oleh kebanyakan orang ialah bila rasa sakit tu, cuba tuam atau demah perut dengan kain yang dicelup dengan air panas. Nak lebih elok isikan air panas ke dalam bekas plastik, balut dengan kain dan letakkan ke perut. InsyaAllah, ia mampu mengurangkan kesakitan yang dialami.
  4. Teh - Teh pahit tanpa gula boleh meringankan masalah senggugut.Teh ini diminum segelas ketika sakit senggugut memuncak. Jangan tambah gula kerana ini akan menghilangkan kesannya.
PULIHKAN SENGGUGUT?..AYUH IKHTIAR DENGAN SHAKLEE!~
 
Sekiranya anda ingin berusaha untuk menghilangkan senggugut yang telah lama anda deritai dengan Shaklee, adalah amat-amat dialukan. Lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai tahap senggugut yang terlampau teruk sehingga mengganggu kehidupan anda, maka ikhtiar dengan GLA Complex adalah penyelesaian terbaik..InsyaAllah. Telah ramai yang mencuba dan mereka sangatlah berpuashati malah mereka sangat bersyukur kini kehidupan mereka menjadi lebih sihat dan ceria. Selain itu, Ostematrix dan B-Complex juga turut membantu menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan senggugut. Mari kita baca ape fungsi setiap satu vitamin ni bagi membantu penyelesaian senggugut:
 

GLA Complex
  • Untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.
  •  Kandungan GLA yang lebih tinggi juga terbukti dapat mengatasi masalah seperti Pre-Menstrual Syndrome (PMS), jerawat, dan sakit sendi.
  • GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.
  • GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal.
  • Minyak benih bunga matahari mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.
 
OsteMatrix
  • Membekalkan Kalsium, Magnesium dan Vitamin D selain Zinc, Boron, Manganes dan Kuprum.
  • Memperbaiki masalah haid: pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit sewaktu datang haid.
  • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.
  • Memperbaiki kekejangan dan kebas: Pengambilan sebanyak 600mg kalsium sebelum tidur dapat memperbaiki kebas-kebas, kekejangan dan sakit sendi.

B-Complex
  • Lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.
  • Melawan tekanan, memastikan kesihatan saraf, meredakan sakt kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • Meredakan senggugut, meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya bagi mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
  • Kekurangan vitamin B meningkatkan paras estrogen dan kesan PMS.

Ini antara testimonial yang saya dapat daripada sahabat adik saya yang kini berusia 23 tahun dan telah pun mengalami senggugut yang teruk selama 12 tahun. Alhamdulillah baru je consume GLA selama seminggu, dan inilah hasilnya.. Ape-ape pun kite berusaha, Allah SWT juga sebaik penyembuh.
 
 
Testimonial customer lain yang berusaha mengatasi senggugut dengan OsteMatrix Shaklee:
 
 

Anda berminat untuk mencuba Set Senggugut Shaklee? Atau anda ingin bertanyakan sebarang persoalan dan permasalahan atau ingin mendapatkan harga istimewa, janganla segan dan silu ye, anda boleh hubungi saya SMS/WhatsApp Wan Nadiah ditalian 013-9213938 atau  dan penghantaran adalah percuma bagi kawasan Kuala Terengganu dan pengeposan turut dijalankan ke seluruh Malaysia.